2012. május 29., kedd

Saját termés


A tavalyi évben a két teraszunkból csak az egyik vált zöld terasszá. Áron még ezt is sokallta, szerinte fölösleges volt a sok növény, melynek igaz nagy része csak virág volt. Ám ez az idei évre már másképp alakult :) annak köszönhetően, hogy az ősszel részt vettünk a Permakultúra tanfolyamon.

Tavasszal nagy lendülettel kaspókat, cserepeket, ládákat, csiráztató földet, zöldség, fűszer- és más fogyasztható-növény magokat vásároltunk. (A legjobb az lett volna, ha a magokat a tavalyi évben őstermelőktől szereztük volna be.. de igyekeztünk az F1 jelzésű génmódosított magokat elkerülni).
El is ültettük őket nagy reménységben.

 Sokra nem vártunk, megegyeztünk, hogy az idei év ha nem is a termés éve lesz, de a tapasztalatszerzésé legalább. Áron minden reggel-este leste a kis magokat, hátha kibújtak már. 
 
 
Aztán lassan-lassan a magokból csírák, majd kis palánták lettek. Egyesek most már növénynek is mondhatók. Az első pillanattól kezdve tudtuk, össze se lehet majd hasonlítani a mi erkély-kertünket egy igazi kerttel. De ez is több a semminél.

Az első elfogyasztott termés a hónapos retek volt (ültetés után 5-6 héttel). Majd lassan pár tépősaláta-levelet is elfogyasztottunk.
 

 

 A fontosságát igazán csak akkor értettem meg, mikor egyik szombat délelőtt Áron megkérdezte, hogy vettem.e a piacról salátát? Mondtam: nem. Erre ő: Na nem baj, akkor hozok be a teraszról..


Apu is vicces volt egyik nap, mikor rákérdezett, hogy Áron hol van, mit csinál? Mondom kertészkedik. Kérdi hol? Mondom: az erkélyen. Azt mondja: Akkor nem kertészkedik, hanem erkélykedik...

A fűszernövények is gyarapodnak, de lassan, lehet jobban szeretik az őszi ültetést.. de mivel hosszú gyökeret eresztenek szerintem igazi kertre vágynak...
A verebek pár kis zsályapalántát kiráncigáltak a földből, s amelyiknek erős volt a gyökere annak a leveleit lecsipegették. Az ilyesmire is számítani kell...

A lényeg lényege, hogy az elfoglaltságunk megvan és nagyon örvendünk a mini-kertünknek.
 




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése